Jeneratörler Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?
İnsanoğlunun rahata çok kolay alışması ve sabırsızlığı bir yana enerji sürekliliği gerçekten günümüzde ciddi bir gereklilik. Çünkü bundan 20 yıl öncesinin şartlarında yaşamıyoruz. Evde elektriğimiz kesildiği zaman ısınabileceğimiz başka bir yöntemimiz yok. Sıkıntıdan patlamamak için oyunlar uydurabileceğimiz geniş aileler kocaman yalnızlıklara bıraktı yerini. Çocukluğumuza nazaran korkumuzun biçimi değişti ama elektrikler kesildiğinde hala korkmamız ve paniklememiz kendimizi yine yalnız hissetmemizden. Korkuyorum anne demiyoruz da elektrik kesildi şimdi yalnız ne yapacağım diye geçiriyoruz içimizden.
Yazıya bu duygu yüküyle devam edersem sanırım “en iyi dostumuz jeneratöre” bağlayacağım. Romantizm bu devirin realitesinde iki dakikadan fazla süremiyor çünkü… Size jeneratörün nasıl çalıştığından ve jeneratörler hakkında bilmeniz gerekenlerden bahsetmeliyim. Bu yüzden keskin bir geçişle jeneratör ne işimize yarar kısmına geçeceğim. Jeneratörler yedek bir enerji kaynağıdır. Şebeke enerjisi kesildiğinde yahut da hiç elektrik enerjisi olmayan bir yere elektrik kullanmak gerektiğinde jeneratörler kullanılıp elektrik üretebiliriz.
Nasıl Çalışırlar?
Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren bir makine olan jeneratörler türlerine göre farklı yakıtlar kullanır. Yanmalı motor, buhar motoru, bir türbinden düşen su veya bir elektrik motoru mekanizması mekanik bir enerji kaynağı olabilir. Yedek enerji kaynağı olan jeneratörler, şebeke elektriği kesildiğinde herhangi bir cihaza elektrik sağlamak üzere otomatik bir transfer anahtarıyla çalışarak devreye girerler. Elektrik kesintisini saniyeler içinde algılarlar ve otomatik olarak devreye girerler. Tıbbi yaşam destek cihazları ve yangından korunma sistemleri için saniyelerin ne kadar önemli olduğunu düşünürsek, jeneratörlerin ne kadar önemli olduğunu da anlayabiliriz.
Çeşitleri Nelerdir?
Jeneratörler kullandıkları yakıtlara ve kullanım şekline göre sınıflandırılabilir. Kullanım çeşidine göre seyyar ve sabit jeneratörler olarak sınıflandırabileceğimiz jeneratörleri yakıt çeşidine göre benzinli, dizel, biyo-dizel, emulsifiye dizel, propan gazlı, doğal gazlı ve hidrojen jeneratör olmak üzere 6 sınıfa ayırabiliriz. İhtiyacınıza en uygun jeneratörü arıyorsanız jeneratörler kategorimize tıklayabilirsiniz.
Taşınabilir jeneratörler gaz veya dizel yakıtla çalışır ve geçici olarak elektrik gücü sağlar. Bu tür jeneratörler elektrik iletmek için bir yanmalı motor kullanırlar. Bir prizle elektrikli aletlere bağlanılabilirler.