Telekomünikasyon Nedir?
Telekomünikasyon , işaretler, sinyaller, mesajlar, kelimeler, yazılar, görüntüler ve sesler veya herhangi bir nitelikteki bilginin tel , radyo , optik veya diğer elektromanyetik sistemler ile değiş tokuşudur . Telekomünikasyon, iletişim katılımcıları arasında bilgi alışverişi teknoloji kullanımı olduğunda söz konusudur. Fiziksel ortamlar, örneğin elektrik kablosu üzerinden veya radyo veya ışık gibi uzayda elektromanyetik radyasyon yoluyla bir iletim ortamından iletilir. Bu tür iletim yolları çoğunlukla çoğullamanın avantajlarını sağlayan iletişim kanallarına ayrılır.
Bir mesafeden iletişim kurmanın en eski yolları, duman sinyalleri, semafor telgrafları, sinyal bayrakları ve optik helyograflar gibi görsel sinyalleri içeriyordu. Modern öncesi uzun mesafeli iletişimin diğer örnekleri arasında, kodlanmış olarak sesli mesaj dahil drumbeats, boynuz üfleme ve yüksek ıslık bulunmaktadır. Uzun mesafeli iletişim için 20. ve 21. yüzyıl teknolojileri genellikle telgraf, telefon ve teleprinter, ağlar, radyo gibi elektrik ve elektromanyetik teknolojileri, mikrodalga iletimi, fiber optik ve haberleşme uydularıdır.
Telekomünikasyon (Haberleşme, İletişim), herhangi formdaki bir bilginin (işaretlerin, sinyallerin, mesajların, kelimelerin, metinlerin, resimlerin ve seslerin) herhangi bir ortam üzerinden (kablo, telsiz, optik ve diğer elektromanyetik ortamlar üzerinden) gönderimidir. Telekomünikasyonun gerçekleşmesi için sadece bilginin gönderimi değil hedef konumda doğru şekilde algılanması ve tekrar elde edilmesi gerekmektedir. Telekomünikasyon Bilim Dalının temelde üzerinde çalıştığı konuda bilginin bir noktadan, bir ortam üzerinde, başka bir noktaya taşınmasını sağlamak için gerekli adımları belirlemek, sınıflandırmak, iyileştirmek ve geliştirmektir. Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin diğer anabilim dallarına göre daha çok matematik ve teoriler içerir. Tüm teoriler ileri matematik çerçevesinde anlatılır.
Bu amaç doğrultusunda, bilginin formunun değiştirilmesi, sıkıştırılması, şifrelenmesi, hataya karşı korunması, hataların tespit edilerek düzeltilmesi, şifresinin çözülmesi, ilk formuna geri dönüştürülmesi şeklinde sıralanabilecek işlemlerinin her biri Telekomünikasyon Bilim Dalının inceleme alanına girer.
Bu kapsamda bölümümüzde, Telekomünikasyon Ana Bilim Dalı ile doğrudan bağlantılı olan ve verilmesi ön görülen dersler aşağıda sıralanmıştır.
- Sinyaller ve Sistemler
- İletişim Tekniği
- Sayısal İşaret İşleme
- Sayısal Haberleşme
- Görüntü İşleme
- Gezgin İletişim
- İletişim Laboratuvarı